Tuesday, 31 July 2012

Tailor in the Making...

 

Si kecik tunjuk bakat nak menjahit gak... Ni kat umah nek wan dia. Pandai buat gaya tailor coz selalu tengok nek wannye menjahit. Kalau kat rumah, memang tak jadi la nak menjahit kalau dia pun sibuk sama, semua benda dia nak buat...So, kena tunggu si kecik ni tido baru boleh buat keje...

Friday, 27 July 2012

New Look

Saja tukar design blog ni... Anyway, belum dapat upload gambar baju coz in the process nak siapkan baju untuk raya. Since anak dah boleh jalan (in fact memang asyik berjalan je..literally), ayahnye request jubah untuk anak. Kebetulan awal lagi aritu dah beli kain plain untuk anak yang konon-kononnya nak hantar tailor buat baju kurung. Tapi since sekarang nak try jahit sendiri je & baju kurung lain untuk anak pun dah ada, so try la buat jubah.. So stay tuned, insya Allah esok or lusa boleh siap.. :-)

First party dress

Attempt to sew a shirred party dress...Straps belum betul2 kemas lagi...will try again.

Thursday, 26 July 2012

Another Party Dress


Dress ni dah lama siap tapi lupa nak post kat sini. Tapi fabric flower kat dada tu macam kecik/sikit sangat pulak...

Tuesday, 24 July 2012

Friday, 20 July 2012

Peasant Top..again..

It's really easy to make. You just have to play with the fabric and colours. Thus, I made a peasant top again :-)

Wednesday, 4 July 2012

Punah Budget...

Last weekend jalan-jalan kat IOI Puchong. Masuk Kamdar kat situ. Dah la tengah sale ganas, memang tak ingat diri membeli. Yang best Kamdar situ kain banyak choice & cantik-cantik..Ni la hasilnya...


Tuesday, 3 July 2012

The outcome...

Last nite kepenatan so tak sentuh machine langsung. My little girl tido pukul 9.45, dengan maknya sekali tertidur sampai pagi. But I just wanna share some of the dresses I made for my little girl.. Enjoy!


Monday, 2 July 2012

Work Station

Here is my work station. It was my husband's computer room but since he is currently using a laptop that enable him to move freely..so i hijacked this room...heheh.. (saja show off one of the dresses I made for my little girl kat dinding tu..)

Ni mesin jahit kesayangan... Bab-bab mesin jahit ni, SINGER still mendahului preference chart..Nasib baik ada kedai SINGER kat Bangi, tak payah pegi jauh-jauh. Price? More than 1k but it's really worth the money. It has 80 styles of stiches. Nak jahit butang pun tak yah susah2 jahit tangan..the machine does it all for you. Yang paling best it's automatic so tak payah susah-susah tukar plate manually kalau nak jahit different style of stiches..just select the number and you are ready to go...


Ni pulak kain-kain yang menunggu turn nak kena gunting...Dalam kotak tu pun ada lagi.. Since saya baru cuba-cuba menjahit so banyak kain cotton je (kain licin belum berani)..hehe.. Ramai member yang tanya kalau saya bolehg jahit untuk dorang... Sorry guys, belum berani jahit baju orang lain coz baru sendiri pun baru jahit sekali..this one..

Lepas dah try few times untuk baju sendiri, rasanya baru berani nak jahit baju orang lain..
That's all for now!