Tuesday, 14 August 2012

DIY - Covered Button

Dah lama tak berblog... Busy sket bila nak cuti raya ni. Semua keje kena habiskan. Post kali ni pasal nak buat covered button sendiri. Saya suka covered button ni coz boleh buat corak sendiri dan boleh matching dengan fabrik yang kita guna.

Actually saya dah lama cari 'acuan' ni. Banyak kali pegi Daiso tapi tak jumpa. Finally, last few weeks jumpa kat Daiso Mines tapi ada satu size je, besar sket. Last 2 weeks pegi Sunway Pyramid. Teringat ada Daiso gak kat situ so pegikan jugak la. This time ada few sizes and lagi banyak..Suka!suka!

Senang je nak buat sebenarnya. So saya share kat sini...


1. Ni bahan-bahan yang diperlukan (lupa nak amik gambar kain sekali). Acuan yang kaler biru & putih tu macam getah, lembut2.
2. Letak kain yang dah digunting bulat kat atas acuan putih (hole facing up). bagi betul-betul center. Normally kat packaging die dah siap2 bagi ukuran kain yang perlu dipotong and apparently size kain tu just nice je..so tak yah risau kain terlebih kecik or terlebih besar.
3. Ambik butang tu tekan atas kain sampai masuk dalam acuan putih tu. kalo 1st time buat slo2 so that kain tu masuk kemas je..
4. Amik penutup butang yang ada cangkuk tu (err..faham ke saya panggil cangkuk?..tengok gambar je kalau tak faham ye). Tekan ke bawah sampai betul-betul rapat dan semua kain kemas masuk ke dalam.
5. Amik acuan kaler biru tekan ke bawah. kadang-kadang ada bunyi tick, haa...dah rapat la tu.. Nak keluarkan button? Tolak je acuan putih tu dari bawah..
6. Taddaa!! Dah siap pun... Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment